Release for Living Water, Leo Records 2009

CD-besprekingen

10/10/2009 – Releasejaar: 2009

EVELYN PETROVA
‘Living Water’

De Russische folklore spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding dankzij een enorme rijkdom aan sprookjes en fantastische verhalen. Ze inspireerden componisten uit dit onmetelijke land meer dan eens tot het schrijven van prachtige muziek. Zo handelen Anatol Liadov’s mooiste orkestwerken over rare schepsels als Kikimora en Baba Yaga, twee heksen die in de Russische kinderkamers nog elke dag voor nachtmerries zorgen. Ook accordeoniste Evelyn Petrova vond voor haar nieuwe album inspiratie bij deze wonderlijke verhalen uit haar kindertijd. Slechts gewapend met een stem en haar instrument creëert ze op ‘Living Water’ een erg modern klinkende sprookjeswereld vol kleurrijke figuren.

Het moderne aspect slaat vooral op de begeleiding van de accordeon, die naast betoverende en dromerige taferelen ook gevoed wordt door hedendaagse klanken. Het bij aanvang erg traditioneel klinkende ‘Lass’ bijvoorbeeld, krijgt na een dikke minuut een heuse funk-injectie, met zware bastonen en een duidelijke klemtoon «on the one». Ook ‘Party’ zwiert zich op die manier in gang, maar deze keer trakteert Petrova ons ook op een hoop vocale lijnen, gaande van een geforceerde diepe stem tot een soort van beatboxing. Het feestje is wel al na enkele minuten voorbij wanneer de accordeon in een diffuus lawaai openvalt.

Opener ‘Mysterious Forest’ is met zijn zeven minuten naast de langste track meteen ook de boeiendste. Het ijle getokkel op de accordeon, waarbij slechts enkele fragmenten uit het hoge register hoorbaar zijn vormt na een tijdje een dronken thema dat als een rode draad door het stuk loopt. De personages die Petrova hier met haar vocale partijen creëert zijn verbluffend visueel. Wanneer ze het zenuwachtige thema met een kinderlijk stemmetje overneemt lijkt het alsof een klein meisje door het betoverde bos huppelt. De vreemde kreunen en het ranzige gegrom maakt al snel duidelijk dat er ook een hoop vreemde wezens op de loer liggen.

Hoewel Petrova in het verleden vooral lof oogstte als accordeoniste, onderscheidt ze zich deze keer met haar vocale kwaliteiten. Als een muzikaal schizofreen springt ze van het ene personage in het andere, zonder dat het haar bovendien moeite lijkt te kosten. Een ijzige krijs als van een heks wordt gevolgd door een huppelend kinderstemmetje of een ranzige hoest. Erg leuk is ook het vocaliseren met getuite lippen in ‘Play’, waardoor er een hoop pruttelende en speelse onzin uit haar mond ontsnapt. Maar naast al deze kunststukjes is Petrova ook een begenadigde zangeres, die met lyrische zanglijnen in ‘Lament’ en ‘Song’ iedereen van haar kunnen overtuigd.

‘Living Water’ is eigenlijk een opname van een duo-performance met danseres Tanya Khabarova. Maar met uitzondering van een vermelding op het hoesje en af en toe wat gestommel op de achtergrond merkt de luisteraar daar niets van. Bij Leo Records hebben ze hoogstwaarschijnlijk niet lang moeten twijfelen om dit werkstuk uit te brengen, want de muziek van Evelyn Petrova is simpelweg een wereld op zich. De onwaarschijnlijke verzameling kleurrijke deuntjes blijft na talloze luisterbeurten nog steeds verrassen waardoor ‘Living Water’ na aankoop zonder twijfel nog een tijdlang binnen handbereik blijft liggen.

Joachim Ceulemans
Evelina Petrova and Roberto Dani
Part of the project "Mirrors. Dedication to Andrey Tarkovsky"
Fornacepasquinuci gallery, Italy 2014Two fragments
(Lullaby, Round-Dance)Evelina Petrova and Alexander Balanesku. Video from Ethnomechanica world music festival 2009 in Saint-Petersburg.

Previous concerts

© 2012—2020 Evelina Petrova